Thailand met kinderen: 10 dingen die je vooraf moet weten

Zowel de jonge als de oudere Thai houden van kinderen. Dat zit daar in de cultuur. En kinderen zijn volledig onderdeel van de samenleving. Je ziet ze dan ook overal; Op het werk bij de ouders, en ’s avonds laat nog met de ouders mee op pad. Het gezin krijgt in Thailand veel respect. Mensen zullen je helpen waar ze kunnen. Zo heb je bijvoorbeeld voorrang op vliegvelden en ook bij ziekenhuizen wordt je sneller geholpen. Wat moet je weten voordat je met je kinderen naar Thailand reist?

Thailand met kinderen 10 dinen die je vooraf moet weten

#1 Hoe jonger je kind..

.. hoe meer aandacht zij of hij zal krijgen van de Thai. Buiten de toeristische plekken willen ze misschien zelfs foto’s maken van je kind. Vind jij of jouw kind dit niet fijn? Ben dan duidelijk, maar ook vriendelijk (zie punt 5). Ze zullen het zeker accepteren zodra je zegt dat je kind verlegen is. ‘Kîi ai‘ in het Thai.

#2 Kinderen slapen gratis

In veel hotels in Thailand mogen kinderen gratis op jouw kamer slapen. Dit komt omdat het voor Thai heel normaal is dat kinderen bij hun ouders of in ieder geval moeder in bed slapen. Een baby of jong kind alleen in bed vinden ze héél raar.

Wij hadden 2 van deze pop-up slaap tentjes mee waar de kinderen in sliepen. Hierdoor konden wij huisjes of hotelkamers nemen met maar één twee-persoonsbed. Deze tentjes zijn voor kindjes tot ongeveer 5 jaar. Wanneer je toch liever voor eigen bedden gaat zijn de tentjes ook handig. Omdat je ze (dan zonder matrasje) OP het bed kunt zetten waardoor ze beschermt zijn tegen de muggen en hun eigen vertrouwde bedje hebben.

Deryan popup slaap tent
De slaaptentjes in verschillende hotels & versierd voor 2-jarige verjaardag dochter

#3 Voel je niet bezwaard

Waar je in Nederland in het openbaar je kinderen vaak rustig moet proberen te houden, worden in Thailand spelende kinderen in bijvoorbeeld hotels/trein/restaurants niet als vervelend gezien. De Thai zullen hun kind nooit thuis laten om als ouders lekker met zijn tweeën uit te gaan. In Thailand ga je uit als gezin. En je ziet dan ook tot laat kinderen in het openbaar.

#4 Rustig eten

Daarnaast is het heel normaal dat andere mensen met jouw kind gaan spelen. Kleine kinderen worden misschien zelfs wel even op de arm meegenomen en rondgelopen zodat jij rustig kunt eten. In Thailand vermaakt iedereen elkaars kinderen en de Thai houden van kinderen dus je hoeft je niet bezwaard te voelen. Dit alles samen zorgt voor heerlijk relaxed eten, zelfs met jonge kinderen. En in restaurants vind je vaak kinderstoelen en speelgoed/speelhoekje.

>>>>>>> Lees ook: 10 cadeautips voor kinderen die gaan reizen <<<<<<<

#5 Geen boosheid in het openbaar

Het is in Thailand not done om in het openbaar boos of agressief te worden. Bij boos denk je misschien aan buitensporig, maar het gaat ook om lichtelijk boos of zichtbaar geïrriteerd. Ook niet op je kinderen. (Heeel eerlijk: Dit was voor mij soms wel moeilijk als hangry overprikkelde mama van 2 jonge kindjes..).

Ik heb wel eens gezien dat een kindje tijdens een nightmarket in slaap was gevallen, hij was een jaar of 6 en lag met zijn hoofd op de tafel te slapen. Zijn moeder heeft langer dan 10 minuten geprobeerd hem zachtjes wakker te maken, toen is ze ernaast gaan zitten en heeft ze gewacht. Daarna opnieuw geprobeerd. Hij werd niet wakker. Dus toen heeft ze de vader gebeld. Die kwam en heeft om hem zachtjes opgetild en geholpen om hem op de scooter mee naar huis te rijden.

#7 Veel prikkels: oorbeschermers

Sommige plekken in Thailand zijn voor de zintuigen nogal heftig. De geuren, de hitte de geluiden. Het kan je kind helpen om op drukke plekken of wanneer het moe is oorbeschermers op te doen. Wij hadden tijdens onze reis deze bij ons. En vooral onze zoon heeft hem vaak op gehad. Soms zelfs op een rustige straat, dat hij zich even af kon sluiten van mensen die tegen ons praten en andere geluiden om hem heen, en gewoon mijn hand vast kon houden en met zijn eigen gedachten kon zijn.

Voordeel van de oorbeschermers is dat volwassene ze ook passen! Dus Nick en ik gebruiken die van de kinderen nu ook wanneer we klussen bijvoorbeeld. En met oud en nieuw hadden de kinderen de oorbeschermers ook op.

Deze gehoorbeschermer hebben wij al 5 jaar en wordt gebruikt vanaf 1 jaar tot volwassen!

#6 Ongevraagde cadeautjes

Wij hebben in bijna heel Azië meegemaakt dat onze kinderen zomaar cadeaus in hun handjes gedrukt kregen. Super lief natuurlijk, maar wat als je kind ergens allergisch voor is? Vaak is het eetbaar namelijk. Zo kregen beide kinderen een dubbelpak (dus 2 rollen per kind!) koekjes cadeau bij het huren van onze scooter op Koh Phangan. Opletten dus als je kind allergieën heeft of wanneer jij dit liever niet hebt.

#8 Gezins-eilanden: Koh Lanta & Koh Phangan

Dit zijn twee geweldige gezins-eilanden, op beide eilanden kwamen we in eerste instantie voor een paar dagen tot een week. Eerst begin april op Koh Phangan, uiteindelijk hebben we een huis gehuurd en zijn we een maand gebleven. En aan het einde van onze reis in december hebben we ook op koh Lanta een huisje gehuurd en zijn we hier een kleine maand gebleven.

Beide eilanden hebben veel activiteiten voor kinderen, veel restaurants voor kinderen, een eigen ziekenhuis (vind ik fijn) en.. veel goede stranden voor kinderen. Wij vonden ook Phuket, Koh Samui, Koh Chang, Koh Tao en Koh Pipi heerlijk, maar daar bleven we (veel)korter. Koh Lanta en Koh Phangan zijn echt voor gezinnen wat ons betreft het meest relaxed.

Het heerlijke eilandleven van Koh Lanta

#9 Luiers

Deze vraag heb ik vaak gekregen: Kun je er makkelijk luiers krijgen? Jazeker! En niet alleen op toeristische plekken, ook op meer afgelegen plekken kun je gemakkelijk aan luiers komen. Grote verpakkingen koop je bij de vele apotheken of malls. En kleine verpakkingen (handig wanneer je reist met bagage) vind je bijvoorbeeld bij de 7elevens. Oh ja; Luiers zijn vaak broekjes in Thailand. Wat vooral handig is wanneer je king bijvoorbeeld al toe is aan zindelijk worden. Onze dochter is op reis zindelijk geworden.

>>>>> Ga je op reis? Vergeet dan niet onze Top 10 travel hacks te lezen <<<<<

#10 Voeten

Voeten worden als onrein beschouwd. Schoenen gaan dus altijd uit voordat je naar binnen gaat bij een huis / winkeltje / restaurant / massage salon. Voeten worden niet alleen onrein beschouwd door het vuil dat er aan de onderkant van je voeten zit, maar ook de voeten zelf. Het is een grote belediging om je voeten (en al helemaal de onderkant van je voeten!) naar iemand te wijzen. Als je dus op die chille kussens met laag tafeltje zit in Thailand, zorg er dan voor dat je voeten onder je zitten en naar achter wijzen. En met kinderen: Nooit met sandaaltjes aan op de bank van de tuktuk/restaurant!

Welke tips heb jij voor ouders die naar Thailand gaan met hun kinderen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *