Top 10 travel hacks

 
Wij reizen een jaar lang door Azië. Dit doen wij met onze zoon van 4 en onze dochter van bijna 2. Wij zijn nu op de helft van ons avontuur en na een half jaar fulltime reizen hebben wij deze top 10 travel hacks voor jou verzameld.
 

TIEN TRAVEL HACKS 01 – One charger to charge them all

Hier zijn wij ZO blij mee. Met 1 stopcontact kan je 5 of 6 apparaten tegelijk opladen! Behalve onze laptop laden wij alles met deze Powerport op.

Waarom is dit zó fijn?

 • Al je apparaten liggen op één plek, handig met inpakken dat alles altijd bij elkaar ligt. Zo vergeet je niet de GoPro die je achter de bank in het stopcontact had liggen.
 •  Je hoeft maar één werkend stopcontact te hebben en your good to go! Wij hebben regelmatig meegemaakt dat maar 1 of 2 stopcontacten het doen.
 • Kidsproof. Wij leggen de Powerport (indien mogelijk) op een kidsproof plek. Op de koelkast bijvoorbeeld, zo kunnen de kinderen niet bij de electra en kabeltjes komen.

tips en tricks om slimmer te reizen


TIEN TRAVEL HACKS 02 – GRATIS geld opnemen en geen conversie betalen buiten de EU

>> LET OP: De actie geldt niet meer!

Als je maar één tip meeneemt van deze lijst, laat het dan deze zijn. Als wij dit van tevoren wisten had het ons zoveel gedoe én geld bespaard. Maar dit bestaat sinds december net voor wij vertrokken (en kwam dus in mijn onderzoek ernaar nog niet naar voren). Wij kunnen niet wachten tot ons bezoek volgende week de pasjes voor ons meeneemt!

 
Buiten EU betaal je: €2,25 + 1,2% bij het opnemen van geld. (plus de bankkosten in het land waar je het geld opneemt, in Thailand is dat 6 euro in Vietnam 1 euro)
“Oplossing” 1: ‘Dan neem je toch grote bedragen per keer op? Hoef je niet zo vaak geld op te nemen’ Helaas kunnen wij hier in Azië maar tussen de 80 en 120 euro per keer opnemen! (Wij betalen dus 15 tot 20 keer per maand die kosten)
“Oplossing” 2: ‘Dan betaal je toch in winkels/hotels/restaurants met pin zodat je minder vaak geld op hoeft te nemen.’ Dat dachten wij ook. Alleen accepteren ze buiten de EU zo goed als nergens Maestro. Alleen Mastercard. En hebben wij dus nog nooit met pin kunnen betalen.
Maar er is nu een oplossing! De enige bank in Nederland die het volgende aanbied:
Geen bankkosten en zonder conversie pinnen. En het is maestro, dus je kán überhaupt met pin betalen!
Geen bankkosten en zonder conversie geld opnemen
– Je krijgt 3 gratis pasjes. Allebei een pasje in de portemonnee. En geweldig als je lang reist zoals wij. Als er dan een kapot gaat of kwijt raakt heb je meteen een backup bij.
– Je krijg je de eerste maand gratis. Daarna kost het €7,99 per maand. MAAR LET OP: Het is maandelijks opzegbaar. Opzeggen kan makkelijk in de app zelf. en met 2x geld opnemen heb je al winst! En dan krijg je per élke keer pinnen en geld opnemen meer winst bij!
 
 
Je kunt merken dat wij enorm enthousiast zijn. En over een week krijgen wij ook eindelijk onze pasjes! Ons bezoek uit Nederland neemt ze voor ons mee. Dit gaat ons zoveel kosten en gedoe besparen. Nu worden wij elke keer toch wel chagrijnig dat we zoveel geld “weggooien” als we weer eens maar 80 euro kunnen opnemen.
 
Gratis geld opnemenin het buitenland buiten de EU

 

TIEN TRAVEL HACKS 03 – Neem een chromecast mee en maak van de tv op je hotelkamer een smart tv

Helemaal handig als je al een Chromecast hebt, haal hem uit je tv en neem hem mee!

Zo maak je van de tv op je hotel/airbnb een smart tv en kan je apps als Netflix en YouTube gebruiken.
 
Waarom is dit zo handig?
– Het is een welkome afleiding om eens een keer een film op tv te kijken i.p.v. op je laptop.
– Je kan de kinderen tv laten kijken, en zelf op je laptop/tablet werken
 
Heb je nog geen Chromecast, dan kan je er een kopen voor €34.
Of, budget hack: Je kan ook gewoon een USB stick meenemen! Hier kan je gedownloade films op zetten en de USB stick stop je vervolgens in je hotel tv! Soms is het even puzzelen omdat de tv’s hier natuurlijk op de lokale taal staan. En ook speelt niet elke tv elk bestandsformaat af. Maar als je beetje handig bent moet het lukken.

PS. stroomvoorziening voor de Chromecast kan op een USB-poort van de tv! Dus je hoeft dus geen vrij stopcontact in de buurt te hebben

 

TIEN TRAVEL HACKS 04 – Neem Deryan tentjes mee en boek 2 persoonskamers ipv familiekamers

Als je op reis gaat met je kindje tot 5 jaar, dan zou ik dit zeker meenemen! Wij boeken op deze manier al 6 maanden lang uitsluitend 2 persoons kamers. Dit scheelt zo ontzettend veel kosten!
 
En weet je wat grappig is. Als je denkt: “Ik wil meer ruimte dus neem ik een 4 persoons ipv 2 persoons kamer”  Pas op, want vaak is een 4p kamer een net zo grote kamer als een 2p kamer, maar dan met een extra bed erin. Dus dan heb je juist minder beweegruimte!
 
Even over hoe grote fans wij zijn:
De tentjes wegen weinig, ze passen in onze backpack, ze staan binnen seconden, ze zijn opgeruimd binnen seconden, ze houden alle muggen en insecten buiten, en de kinderen hebben elke nacht precies hetzelfde bed. Wij hebben in de 6 maanden en 100 hotels hostels en airbnb’s nog nooit bijbetaald voor een kind. Als je toeslag betaald voor een kind op dezelfde kamer is dat voor het plaatsen van een extra bed.
 
ps: Zelfs wanneer wij toch 2 bedden op de kamer hebben slapen de kinderen liever in hun eigen tentje dan in het extra bed.
 
Babybedje is voor kindjes tot 2 jaar
Peuterbedje is voor kindjes tot 5 jaar

 

BUDGET TIP: Op marktplaats staan er ook heel veel. Let dan wel op dat er geen gaatjes in het gaas zitten, anders is hij niet meer muggen en insecten proof!

WARME LANDEN TIP: Ik heb zelf, heel makkelijk, van handdoeken een matrashoes gemaakt. Omdat in warme landen op een handdoek slapen verkoelend werkt. Stuur mij een berichtje als je wil weten hoe ik dat heb gemaakt!

 

TIEN TRAVEL HACKS 05 –  De gratis thuisdokter app

Wij zijn in deze 6 maanden 2 keer naar het ziekenhuis geweest en we zijn beide keren snel en goed geholpen. En als je koorts hebt of een ongeluk hebt gehad ga je natuurlijk meteen naar het ziekenhuis. Maar bij twijfel is deze app fantastisch!
 
Zo had ik opeens witte pigmentvlekken op mijn armen. En ik twijfelde, ik had geen zin om in de hitte naar de andere kant van de stad naar het ziekenhuis te gaan voor iets waar ik totaal geen last van had. Maar wat als het iets permanents was dat steeds erger wordt bij blootstelling aan de zon? Nou voor DAT soort dingen dus: Thuisdokter App. Hij is van zilverenkruis maar gratis te gebruiken voor iedereen.

Hoe het bij ons werkte: Ik vertelde wat mijn klachten waren (witte pigment vlekken op armen). Zij stelde vragen en vroeg foto’s. Ik gaf antwoord en stuurde foto’s. Zij vroeg nog een een aantal aanvullende vragen. Ik gaf weer antwoord. Zij overlegde met een specialist. En toen kreeg ik het antwoord met diverse links naar meer uitleg. Lang verhaal kort: De pigmentvlekken die ik had zouden vanzelf weggaan, geweldig!
 
 
 

TIEN TRAVEL HACKS 06 –  Een backpack die als koffer opengaat

Een backpack die als koffer opengaat is the best of both worlds. Het is een rugzak die je ergonomisch draagt zodat je mobiel bent op stations, drukke plekken en steden met smalle stoepen. Maar eenmaal in je hotel leg je hem neer en klap je hem open als een koffer! Wij vinden het ideaal!
 
Het pakt zoooveel makkelijker in. En als je iets nodig hebt nadat je de tas al in hebt ingepakt kan je er toch nog makkelijk bij. Wij hebben voor vertrek gekozen om maar 1 “koffer-backpack” te kopen en 1 oude backpack die we al hadden mee te nemen. Achteraf gezien hadden wij liever allebei onze backpacks als koffermodel meegenomen.
 
Kofferbackpacks zijn niet duurder dan de gewone “top loader” backpacks. Wij hebben deze Vaude backpack en wij zijn er heel blij mee. Hij is mooi en de kwaliteit is werkelijk fantastisch. Maar er zijn inmiddels meer merken die koffermodel backpacks aanbieden.
 
Daarnaast zijn packing cubes een echte must. Dit ruimt makkelijk op en pakt makkelijk in. En deze doorzichtige hema tasjes zijn handig voor alles wat geen kleding is. Ze zijn mega stevig, pakken makkelijk in en je ziet super goed wat er allemaal in zit!


TIEN TRAVEL HACKS 07 –  Maak een reisaantekeningen Whatsappgroep

Oké lees even mee: Nick en ik reizen met zijn tweeën. Dus waarom hebben wij een Whatsappgroep nodig voor de reis? Hierom: In onze Reis Aantekeningen Whatsappgroep ‘praten’ wij niet. Maar gooien hier alleen de info in die we op reis nodig hebben zoals: vlucht PDF’s, airbnb screenshots, links naar top5 bezichtigingen van de volgende stad, etc.
 
Waarom is dit handig?:
– Alles staat bij elkaar in 1 appgroep
– Minder overleggen want je hebt allebei dezelfde info
– De info staat op 2 telefoons. Dus ook als één geen internet/batterij meer heeft is de info toch toegankelijk.
– Je hoef je niks te zoeken
 
(Ik ga zelfs zo ver dat als we ergens weer weg gaan ik alles weggooi uit de app wat niet meer relevant is.)
 
Belangrijk is dus wel dat je in deze app niet gaat praten / overleggen / bedanken voor de info!
 

 

TIEN TRAVEL HACKS 08 – Altijd: thee, koffie, drinkwater & pap met deze twee

DOMPELAAR + DOPPER = thee, koffie, havermout + veilig drinkwater waar je ook bent!

Oh maar je hebt op je hotel toch wel een waterkoker?
– Ja in Vietnam zo goed als altijd. In Thailand, India en Sri Lanka vaker niet.
– De schoonheid van de waterkoker wil nog wel eens verschillen..
– En nu heb je werkelijk OVERAL thee, ook op vliegvelden bijvoorbeeld!
 
Oh maar hoe bedoel je drinkwater?
– Al het water dat je aan de kook hebt gebracht is bacterie en parasiet vrij! Hetzelfde dus als wat een waterpurefier (die heel duur zijn) doet!
– Het enige wat water koken voor drinkwater er niet uit haalt is chemische vervuiling. Maar dat doet die dure waterpurefier ook niet!
 
Het is belangrijk dat je precies deze dopper (andere kleur kan natuurlijk wel) en deze dompelaar koopt! Want die passen precies in elkaar!
 
Voor ons is dit geweldig geweest, want op deze manier hebben de kinderen elke ochtend al lekker havermout gegeten op de hotelkamer voor we op pad gaan. En het is ook heerlijk om warme kamillethee te hebben in het vliegtuig.
 
Verder houdt de dopper de drankjes ook heerlijk koud. En hij is makkelijk schoon te maken door ruime opening.
 
EXTRA HACK: Als je met kinderen op reis gaat of als je een dieet volgt, neem dan ook een staafmixer mee! Die van ons past precies in de dopper! En zo maken wij smoothies, juices, hummus, soepen en papjes voor de kinderen!
 

 

TIEN TRAVEL HACKS 09 – Draagzak

Deze lees je op elke reis-mama blog/facebook groep!  En terecht. Los van the obvious dat je je kind kunt dragen als hij moe wordt van het lopen.
 
Zijn dit extra redenen:
– Veiligheid. Loslopen in Hanoi, Delhi, Bangkok = niet altijd een goed idee.
– Je kan makkelijk fietsen / scooter rijden ook als er geen kinderstoeltje is!
– Makkelijk op vliegvelden als je op onhandige tijden vliegt. Toen wij ’s nachts van Sri Lanka naar Thailand vlogen, hoefde onze slapende kindjes niet eens uit de draagzak toen we door beveiliging liepen, en ook in het vliegtuig mochten ze gewoon zo blijven zitten, normaal moeten ze dan met rug naar jou toe.
– Prikkels. Reizen zorgt überhaupt voor veel prikkels maar kinderen zijn hier extra gevoelig voor. Waar onze zoon in Nederland al een hele tijd niet meer in de draagzak zit, gaat hij er hier soms weer in om even te kunnen ontspannen.
– In Azië en Zuid Amerika zijn ze dol op knijpen in kinderwangen. Als je kind in de draagzak op je rug zit, hebben ze pas door dat er een kind in de buurt was als je al voorbij bent gelopen.

 

Wij hebben de Tula Todler Coast mee met mesh, die waait wat door in de hitte (is het idee). Deze is van 1,5 tot zeker 5 jaar. Voor kindjes van 0 tot 1,5 jaar heb je ook de Tula Coast baby variant.

 
 

TIEN TRAVEL HACKS 10 – Met een VPN al je favoriete series kijken!

Heb je eindelijk tijd om die serie te kijken, kan je hem niet kijken omdat die alleen vanuit Nederland gezien mag worden!

Een VPN doet 2 dingen:
1) Je kan doen alsof je vanuit een ander land aan het internetten bent. Zo kan je het volledige Netflix aanbod zien als je vanuit “USA” internet. Alle BBC series, films en documentaires kijken vanuit hun BBC iPlayer app als je vanuit “UK” internet. En alles van NPO zien als je vanuit “Nederland” internet.Maar ik gebruik het ook om niet 100x de veiligheidsmailtjes van google, hotmail, paypall etc te krijgen.
2) Het beveiligd je internet. Hierdoor kan gegarandeerd veilig internetbanieren enz ook al zit je op een openbare wifi!
Dus als je voor langere tijd reist is een VPN eigenlijk geen discussiepunt.

Een VPN is een technisch verhaal. En wat de aanbieders doen is het jou zo makkelijk mogelijk maken. Bij het kiezen van een goede VPN let je op een aantal dingen:
– De prijs
– De snelheid van de servers. Je wil niet dat je internet opeens in snelheid gehalveerd (of erger) wordt omdat ze slechte servers hebben.
– Hoeveel mensen er tegelijk op één server mogen. Want anders herkent Netflix het als een VPN server en wordt die server geblokkeerd. Gratis VPNs doen het misschien wel goed qua beveiligen (Weet ik niet, moet je uitzoeken) maar ik weet wel zeker dat ze het niet goed doen met het kijken naar buitenlandse TV!

Wij hebben gekozen voor Cyber Ghost i.v.m. de prijs (laag in vergelijking met andere), vele en goede servers, en heel makkelijk in gebruik. Wij zijn er SUPER blij mee. Hij heeft nog nooit gefaald. Hij gaat makkelijk aan via 1 knop. En ze hebben geoptimaliseerde servers voor Netflix! Je mag met 1 abonnement Cyber Ghost op 7 apparaten gebruiken. Wij hebben die op: 1 mijn computer, 2 Nick’s computer, 3 mijn telefoon, 4 Nick’s telefoon, 5 onze tablet en 6 de moeder van Nick haar tablet (zodat ze BBC iPlayer kan gebruiken). Wij betalen hiervoor €2,40 per maand. Nee wij worden niet gesponsord, ik vind het gewoon echt een hele fijne.

 

Ik hoop dat deze blog je heeft geholpen. Zo ja dan kan je hem misschien delen met iemand die binnenkort op vakantie of op reis gaat. Dat zou mij, als nieuwe blog, helpen!  Liefs, Silvana

20 Comments

   1. Thx voor de tips. Wij reizen een jaar door zo azie met kinderen van 12 en 8. De dopper en dompelaar hebben we nog laten meenemen. De tip van bunq waren we nog net op tijd en heeft ons serieus geld bespaard. Dank!
    Wij zijn zelf nog heel blij met de lifestraw mission 12 liter water filter. Hoeven geen plastic flessen te kopen en altijd ons eigen water mee. En met onze cocoon geimpregneerde lakenzak.

    1. Wat leuk om te horen! Ik wordt jaloers als ik lees dat je onderweg bent voor een jaar in ZO Azie.. zo fijn is het daar. Leuk dat mijn tips je zo hebben mogen helpen! Ja wij hadden de bunq-pas dus niet eens de eerste 6 maanden! Zoveel geld weggegooid! Wij hebben ook nergens plastic hoeven te kopen, altijd gevuld bij hotels/restaurants en de volgende keer misschien een mission filter mee. Maar smaakt het water dan niet raar? Heeeel veel plezier op de rest van jullie reis!

     1. nee hoor. we hebben eigenlijk maar 3x echt vies water gehad met bv chloorsmaak.
      we hebben ook de dopper en de dompelaar (zie hierboven ) en maken vaak groene thee en doen dat in een 1,5 liter fles water om mee op pad te nemen.is echt lekker en drink je niet altijd water.

     2. Ja dat deed ik dus ook vaak! Een licht smaakje geven door thee, ook koud heel lekker. Echt leuk om te horen. Ik heb een gezin met 3 kinderen van 16, 18 en 20 geadviseerd en ik ga heb die waterfilter voorstellen. Want steeds voor 5 volwassenen het water ergens bij een hotel of restaurant vragen is misschien wat veel!

 1. In Azië en Zuid Amerika zijn ze dol op knijpen in kinderwangen. Als je kind in de draagzak op je rug zit, hebben ze pas door dat er een kind in de buurt was als je al voorbij bent gelopen.

  hehe <3 <3

 2. Superhandige tips! Wij reizen eind dit jaar met twee kids van 2 en 4 door ZO-Azië, ga een aantal dingen zeker gebruiken. Deryan tentjes en Beco draagzak liggen al klaar, maar ik twijfel wel over 2 tentjes meeslepen. Ben erg benieuwd hoe jullie dat doen op reisdagen. Waar laat je alles? Oftewel: met hoeveel bagage reizen jullie? In alleen 2 backpack krijg je nooit alles mee? Of toch?

  1. Hey Fenny, leuk om te lezen dat je de tips handig vindt 🙂 En super gaaf dat je gaat reizen met 2 kleine kindjes, zelfde leeftijd als onze kinderen! Hoelang ga je? Als jullie vertrekken zit het er voor ons net op:(.

   Ja wij reizen nu met 2 backpacks en 1 daypack. (Zodat op reisdagen 1 iemand altijd nog de jongste in de draagzak kan dragen is het idee). De 2 Deryantentjes zitten in de Vaude backpack die wordt genoemd in het artikel. Ze passen daar perfect in, dit zal niet bij elk model zo makkelijk passen gok ik maar is echt ideaal!

   Laat maar weten als je nog vragen hebt, en hele fijne reis!

   1. Dank voor jouw reactie Silvana, bijzonder dat jij tijdens jullie reis tijd maakt om zo’n mooie website inclusief interactie te onderhouden.
    Wij vertrekken begin december voor 3 maanden. Start in Singapore, einde in Bangkok en daartussen is alles mogelijk, heerlijk! Kids zijn inderdaad zelfde leeftijd als die van jullie, dus ik hou jullie verhalen en tips zeker in de gaten!
    Geniet van jullie avontuur!

    1. oh gaaf 3 maanden! Slim zo tussen BKK en Singapore, veel te zien en te doen hier in Zuid-Oost Azie. Ik blijf de blog vullen (wanneer ik tijd heb inderdaad) met tips voor jonge gezinnen op per stad/land. Denk wel dat je er wat aan gaat hebben! Scheelt weer veel uitzoek werk 😉

 3. Dag Silvana! Ook hier weer interessante tips te vinden. Ik heb al een aantal van je tips meegenomen voor onze reis volgende maand. Vraagje nog over Bunq… nu je de kaart hebt en er effectief geld mee kan afhalen, nog steeds helemaal tevreden? We hebben de kaart intussen alvast aangevraagd… just to be sure 😉 Ik volg ook de komende maand zeker nog je tips, want niet alleen qua ‘meenemen’, maar ook qua ’te bezoeken met kinderen’ is dit echt een leuke site! Groetjes, Ilse

  1. Wat leuk om te horen! Dan ga ik hard werken aan de volgende te bezoeken blogs! Waar ga je allemaal heen? Ja wij zijn 100% blij met Bunq. Heeft ons al ontzettend veel geld bespaard, we kunnen ook pinnen nu in winkels, restaurants en hotels, wat vooral in Thailand hier fijn is waar je 6 euro per keer geld opnemen betaald aan de Thaise bank. En dat we 3 pasjes hebben is ook fijn. Dus zowel ik als mijn vriend hebben er een en dan dus nog 1 reserve. Je gaat er veel plezier van hebben! Heel veel plezier op reis

   1. Dag Silvana. We vertrekken 11 januari voor een maand naar Sri Lanka, en reizen dan voor 6 weken door naar Thailand. Een jaar onderweg zoals jullie klinkt helemaal als een droom… maar we zijn uiteraard ook blij met de 3 maanden dat we met onze jongens onderweg zullen zijn! 🙂 We hebben onze Bunqkaarten inmiddels in huis (en nog een aantal spulletjes – zowel voor ons als de kinderen – waar ik zelf waarschijnlijk niet meteen aan gedacht zou hebben, maar die ongetwijfeld van pas zullen komen). Nog even uitzoeken hoe alles precies werkt, want het zal voor ons net in Thailand zijn dat we regelmatig geld zullen moeten afhalen… en 6 euro per transactie – zeker als je maar kleine sommen kan afhalen – is dan idd veel! Ik zag dat jullie reis stilaan op z’n einde loopt… Het zal ongetwijfeld wennen zijn terug thuis, maar de herinneringen die jullie samen opgedaan hebben het voorbije jaar zijn uiteraard voor altijd… en onbetaalbaar! Groetjes, Ilse

    1. ja precies die zijn onbetaalbaar en blijven voor altijd! En de opgedane kennis en ervaringen ook. Heel speciaal. Ja tot €500 kan je met een Nederlande pas max opnemen, dit lukt niet altijd.. wat (vooral in Thailand) erg irritant is omdat je hier 6 per keer betaald. Maar je kan in Thaialnd wel weer veel vaker dan in Sri Lanka, pinnen bij winkels enzo. Ik mail je nog met 2 extra tips die straks in de travel hacks part 2 komen! Heeel veel plezier, kan ik jullie reis ergens volgen? Groeten, Silvana

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *